Zelf friet maken

Standaard

Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen (vastkokend), ik vind persoonlijk “Pommes Culinair” van de AH het lekkerst.
  • 0,5 liter olijfolie, bij de Turkse supermarkt verkopen ze lekkere olijfolie die niet zo prijzig is.

Was de aardappels en laat ze 1 uur in koud water staan (dit onttrekt zout!)
Ik vind de friet het lekkerst als ze in schil worden gesneden. Snijd de aardappels in reepjes (met een frietsnijder).
Droog de aardappels goed in een theedoek (keukenpapier blijft plakken). Hoe droger, hoe krokanter de friet is.
Bak de frites in twee fasen. De eerste fase, het voorbakken, dient om de frietjes gaar te krijgen, tijdens de tweede fase worden de frietjes krokant en bruin afgebakken. Die eerste fase kan ruim van te voren gebeuren.

Voorbakken: Verhit de olijfolie in een pan of speciale frituurpan tot 160 grC. Gebruik een thermometer voor de juiste temperatuur.
Frituur de patat in kleine hoeveelheden tegelijk (anders koelt het vet teveel af met als resultaat te vette frites) gedurende vijf minuten. Laat in een theedoek of zeef GOED uitlekken.

Afbakken: Verhoog de temperatuur van het vet naar 200 grC. Bak de frites -weer in kleine porties- tot ze knapperig goudbruin zijn. Nu zijn één tot twee minuten voldoende. Laat weer uitlekken in een zeef.

Lekker met:

Advertenties

Eén reactie »

  1. Pingback: Zoutarme hoofdgerechten « Zoutloos eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s