Natriumarme erwtensoep

Standaard

“Als een traditionele Hollandse snert!”

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 1 dagdeel

Ingrediënten:

  • 500 gram spliterwten
  • 700 gram varkenskarbonade
  • 2 flinke uien
  • 1 winterpeen
  • 2 preien
  • 1 knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 1 bos bladselderij (soms zit er nog een bos aan de knolselderij)
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 2 el paprika poeder
  • 1 el laos poeder
  • 2 geperste knoflooktenen
  • 1 tl nootmuskaat
  • 6 laurierblaadjes
  • (Eventueel honing tegen een zurige smaak)
  • Vers gesneden peterselie en basilicum
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 2 tot 2,5 liter water

Met deze kruiden kun je het zout heel goed vervangen!

Bereidingswijze:
Spoel de spliterwten in een zeef onder stromend water. Ze hoeven niet te weken. Breng ruim water aan de kook, doe de erwten erin, met de karbonade. Breng opnieuw aan de kook, schuim af.
Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken bereid je de groenten voor.
Schil de groenten (indien nodig), maak ze schoon en snijd ze tot kleine dobbelstenen. (De bladselderij komt later.)
Doe de schoongemaakte groenten in de pan, samen met de knoflook en de laurierblaadjes, en verhit op laag vuur totdat de erwten gaar zijn (anderhalf tot drie uur, de spliterwten moeten stuk koken).
Haal het vlees uit de pan, verwijder botten of botjes en eventueel kraakbeen, en snijd het fijn (ook de zwoerd die aan het vlees zit). Haal ook de laurierblaadjes eruit. Doe het vlees terug in de pan.
Het laatste kwartier gaan de bladselderij, basilicum, peterselie en de overige kruiden erdoor. (Was de bladselderij, knip de blaadjes grof met een schaar.)
Proef, maak op smaak af met peper en eventueel met honing als de soep iets te zuur is.
De erwtensoep is nu nog niet dik. Zet het vuur uit, en laat de soep staan.

Het opwarmen van de soep:
Als je een grote hoeveelheid wilt serveren kun je de erwtensoep het beste op een niet te hoog vuur verwarmen terwijl je regelmatig roert, anders krijg je een dikke verbrande zwarte koek op de bodem van je pan. Wil je kleinere hoeveelheden verwarmen, dan kun je ook de magnetron gebruiken.
.

Zoutlooseten.nl voor een natriumarm dieet
– zoutarm dieet

Advertenties

»

  1. Pingback: Heerlijk stamppot-weer! « Zoutloos eten

  2. Pingback: Heerlijk stamppot-weer! | Zoutloos eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s