Natriumarme recepten Kerst

Standaard

Ideeën nodig voor uw KerstMENU?
Met deze gerechten kunt u uw gasten smakelijk verrassen, zonder zout!

Tips voor het samenstellen van uw diner:

  1. Een belangrijk punt waar rekening mee gehouden dient te worden is variatie. Een soort ongeschreven regel is het niet te vaak terug laten keren van dezelfde ingrediënten en bereidingswijzen. Wordt een carpaccio als voorgerecht geserveerd, dan geen dungesneden vlees als hoofdgerecht. Een salade als voorgerecht, dan geen salade als bijgerecht.
  2. Zorg dat de hoeveelheid eten op de borden niet te groot is. Houdt voor een diner rekening van een totaal (dus ongeacht het aantal gangen) van 500 gram per persoon.
  3. Een traditioneel diner, of het nu lichte of zwaardere gerechten zijn, bestaat uit de volgende gangen:
    1. Amuse (klein hapje);
    2. Voorgerecht (meestal soep);
    3. Tussengerecht;
    4. Hoofdgerecht;
    5. (Kaas, afhankelijk van de wijn);
    6. Nagerecht.Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis

Zoutarme amuses Kerst:

Gevulde tomaat

Ingrediënten:
4 vleestomaten, 200gr crème fraîche, 1 snee natriumarm brood (geroosterd), 50gr Emmentalerkaas (geraspt), 1 handje verse bieslook, 1 fijngesneden knoflookteen, 1 el citroensap.

>> Lees de bereidingswijze

Coquilles met een dressing van lente-ui olie

Ingrediënten (voor 6 personen):
100 ml + 2 eetlepels plantaardige olie, 1 ui, fijngehakt, 4 lente uitjes, 12 coquilles (Sint-Jakobsschelpen) zonder schelp. Je kunt 6 coquilles van de visboer horizontaal door de helft snijden.
Wijntip: Riesling 1000-Eimerberg Federspiel 2009, Gritsch- Mauritiushof.

>> Lees de bereidingswijze

Gebakken scampi op een bedje van spinazie en romige saus van kreeft

Ingrediënten:
2 soepkreeften, 1 el roomboter, 1 el bloem, 3 knoflooktenen, 1 wortel, 1 prei, 2 uien, suiker, 1/2 knolselderij, 2 el tomatenpuree, tijm, cognac, peper, 1 dl slagroom, 1 kg spinazie (vers), chilipeper.
Wijntip: Goede witte Bourgogne (Chassagne of Puligny, Macon, Meursault) ) of Zuid-Afrikaanse of Californische chardonnay.

>> Lees de bereidingswijze
Kerst, Recepten, Feestdagen

Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis
Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis

Zoutarme voorgerechten Kerst:

Paprikasoep

Ingrediënten:
2 rode paprika’s, 1 blikje tomatenpuree zonder toegevoegd zout (68gr), 1 ui, 2 knoflooktenen, 125 ml crème fraîche, 1 peper, 1 liter water, zoutarme bakboter.

>> Lees de bereidingswijze

Carpaccio salade

Ingrediënten:
400gr ossenhaas (of 6 porties carpaccio), 100gr pijnboompitten, 200gr gemengde sla, 50gr verse basilicum, 4el balsamico-azijn, 4el olijfolie, 4tl marolijn (kruiden), versgemalen peper, eventueel 50gr Emmentalerkaas (geraspt).
Wijntip: Le Château de ma Mère.

>> Lees de bereidingswijze

Charlottes van groene asperges met zalmmousse

Ingrediënten:
2 bosjes groene asperges, 250 g verse zalm (niet gerookt), 1,5 dl slagroom, 2 el olijfolie, versgemalen peper.
Wijntip: Sauvignon Blanc of een droge riesling.

>> Lees de bereidingswijze

Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis
Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis

Zoutarme tussengerechten Kerst:

Zalmtaartje met appeltjes en crème fraîche

Ingrediënten:
2 brede zalmfilets (vierkante vorm), 1/2 bekertje crème fraîche, 1 (zoete) appel, 1 tl citroensap, peper, bieslook, 4 sneetjes natriumarm witbrood.
Wijntip: Saint-Veran, Pouilly-Fuissé of een Chablis.

>> Lees de bereidingswijze

Steak tartaar met een gepocheerd scharreleitje

Ingrediënten:
200gr kalfs-tartaar, 4 scharreleieren en 2 eidooiers, kappertjes, 1 sjalotje, 2 el peterselie, versgemalen peper.
Wijntip: Californische cabernet sauvignon, Argentijnse Malbec reserva, Ribeira del Duero of Priorato met enkele jaartjes flesrijping.

>> Lees de bereidingswijze

Gevogelte pasteitje

Ingrediënten:
30gr bakboter (zoutloze margarine), 60gr bloem, 4 pasteibakjes, 3 dl natriumarme kippenbouillon, 2 dl melk, 1 blikje tomatenpuree (zonder toegevoegd zout, 68 gr), 200gr soepgroente, 300gr kipfilet, 1 el chili-, paprika-, kerrie-, en knoflookpoeder.
Wijntip: Pinot gris uit de Elzas of uit Bourgogne.

>> Lees de bereidingswijze
Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis
Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis

Zoutarme hoofdgerechten Kerst:

Varkenshaas in sinaasappelroomsaus

Ingrediënten:
400gr varkenshaas, peper, ongezouten bakboter, 1 bolletje gember, 2 el gembersiroop, 200 ml sinaasappelsap, 200 ml slagroom, 400gr sugar snaps.
Wijntip: Chinon, Bourgeuil, rode Sancerre, Pinot Noir, Saint-Emilion, rode Graves.Wit: Gewürztraminer of een Riesling Auslese.

>> Lees de bereidingswijze

Hertenbiefstukjes met rode wijnsaus en uiencompote

Ingrediënten:
10 dikke haasbiefstukjes van hert a 50 gram, 10 dunne plakjes speklappen, 11 takjes rozemarijn, 1 el olijfolie, 2,5 dl volle rode wijn, 1 el versgemalen groene peper, 100 gr ongezouten margarine, 300 gr rode uien, 75 gr appelstroop, 1 dl balsamicoazijn, 75 gr rozijnen, 1 el tijm, 4 laurierbladeren, 1 kruidnagel.
Wijntip: Emilion, Côtes de Fronsac, Crozes-Hermitage of een mooie Rhônewijn (Châteauneuf-du-Pape).

>> Lees de bereidingswijze

 

Gegrilde eendenborst met een gekarameliseerd stoofpeertje

 

eendenborst kerst natriumarmIngrediënten:
4 eendenborstfilets of 1 hele eend, 100 gram appelstroop, 4 el bakolie, 4 peren, 50 gram boter, 50 gram suiker, 3 el honing, versgemalen peper.
Wijntip:
 Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz.

>> Lees de bereidingswijze

 

Zeebaars (of Forel) op de huid gebakken met gewokte spinazie en sesamzaad

Ingrediënten:
4 zeebaars filets met huid (óf snoekbaars, heilbot, zalmforel), rasp van 1 citroen, sap van 1/2 citroen, 2 el dille, 400 gr verse spinazie, 2 sjalotjes, 3 el sesamzaad, knofllook.
Wijntip: Sauvignon blanc uit de Loire (Sancerre, Pouilly-Fumé), een pinot blanc uit de Elzas, een grüner veltliner uit Oostenrijk, Portugees wit (arinto uit Bairrada), niet-houtgelagerde chardonnay (frisse Mâcon) of een torrontes uit Argentinië.
>> Lees de bereidingswijze

Gegrilde beenham met uiencompote, groene asperges en aardappelpuree-toefjes

beenham natriumarmIngrediënten:
1 beenham naturel (500 gram), 50 gram mosterdzaad, bier, 2 el thijm, snufje kurkuma, scheutje witte wijnazijn, 1 ei, 2 eetlepels witte basterdsuiker, 2 eetlepels bloem, versgemalen peper (naar smaak toevoegen).
Wijntip: Boyar, Merlot, Salutem Tempranillo Cabernet Sauvignon.
>> Lees de bereidingswijze

 

Zoutarme nagerechten Kerst:

Parfait van bramen

Ingrediënten:
2 dl slagroom, 50 ml water, 70 gr kristalsuiker, 3 eidooiers, 1 ei, 60 gr bramenpuree, verse bramen naar keuze.

>> Lees de bereidingswijze

Mini Crème brûlée met gember

Ingrediënten:
60 ml slagroom, 40 ml melk, 20 gr gehakte gember, 1,5 eidooier, 20 gr rietsuiker, suiker voor het karamelliseren.

>> Lees de bereidingswijze

Chocoladesouffle met chocoladecustard

Ingrediënten:
350gr pure chocolade, 3 dl melk, 25 gr ongezouten boter, 4 eieren (gesplitst), 3 el maïzena, 8 el bastardsuiker, poedersuiker, 0,5 tl vanille-extract, en 4,5 dl melk.

>> Lees de bereidingswijze

Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis
Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis
Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst
Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst

KLIK HIER voor zoutarme snacks en hapjes voor de kerst!

Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Feestdagen, Recepten, Kerst

Wijntips voor bij uw Kerstmenu:


Eenvoudige wijn komt voor Betere wijn.
Jonge wijn komt voor Oudere wijn.
Droge wijn komt voor Zoete wijn.
Witte wijn komt voor Rode wijn.

  1. Voorgerecht en wijn: drink bij voorgerechten droge, niet te zware witte wijnen. (Elzaswijnen, Moezelwijnen);
  2. Soepen (geschikt in combinatie met soep): lichte witte wijn of lichte rode wijn. (Andere geschikte alcoholische dranken: Madeira of Sherry);
  3. Vis/ schaal- en schelpdieren: droge witte wijn of licht mousserende wijn (niet te zoet);
  4. Kip/ varkensvlees/ kalfsvlees: stevige witte wijn (b.v. Bourgogne), lichte rode wijn (b.v. Beaujolais) of pittige Rosé;
  5. Rood vlees/ wild/ gevogelte: stevige, mooie rode wijn (b.v. Bourgogne) of een mooie rode Bordeaux;
  6. Dessert: een ijskoude witte dessertwijn (b.v. Sauternes).

(Bron: wijntips)

Tips voor de aankleding van uw feestelijke tafel:

  1. Zet eventuele aanwezige kinderen aan het einde van de tafel, hierdoor zullen geen gaten in de samenstelling ontstaan. Om een levendige sfeer aan tafel te houden, een dame naast een heer zetten. Geen partners naast elkaar plaatsen. Als de gasten aan tafel gaan, horen er karaffen met water en eventueel kleine broodjes met boter op tafel te staan.
  2. De aankleding van de tafel hoort ook overeen te komen met het soort diner en tijdstip. Plaats bijvoorbeeld geen hartvormige versiering bij een kerstdiner, of serveer niet op pastaborden als er wild wordt gegeten. Probeer een geheel te creëren door glazen uit hetzelfde servies op de tafel te zetten, gebruik hetzelfde bestek en houdt de servetten in één kleur.
  3. Worden de gerechten in de keuken op de borden geschept, zet dan op de tafel een onderbord neer. Dit staat niet alleen gezellig, maar voorkomt ook eventuele kliedervlekken op het tafellinnen, of erger, kringen in het tafelblad wanneer de borden erg warm zijn.
  4. Dekt u de tafel met tafellinnen, dan kan damast een luxe effect geven. Kies dan voor één of twee bijkleuren. Bijvoorbeeld voor een kerstdiner, wit tafellinnen, zilver of goud en groen van de kerst- of hulsttakjes. Decoreer de tafel bijvoorbeeld met linten, of losse sterren die op de tafel gestrooid kunnen worden.
  5. Zilveren kandelaars geven sfeer, maar ook mooie kristallen glazen waar een waxinelichtje in geplaatst wordt. Decoreert u bijvoorbeeld met rood, dan kunt u ook een rood espressokopje neerzetten. Op het schoteltje kunt u de naam van de gast neerzetten, in het kopje een brandend waxinelichtje.
  6. Wees niet te scheutig met kerst- of bloemstukken. Op een tafel tot 8 personen is één stuk vaak voldoende, bij een grotere groep gasten misschien een tweede stuk.

(Bron tafel-indeling)

Klik hier voor: Een totaaloverzicht van alle luxe gerechten  ÓF  Gerechten die snel klaar zijn!

Kerst, Recepten, Hert, Recepten, Kerst, Coquille, Recepten, Eend, Kerst, Varkenshaas, Recepten, Carpaccio, Kerst, Feestdagen, Recepten, Kerst, Vis

»

  1. Pingback: De feestdagen staan weer voor de deur! « Zoutloos eten

  2. Pingback: Natriumarme recepten Kerst | Natriumarm dieet

  3. Pingback: Natriumarm dieet rundvlees | Natriumarm dieet

  4. Pingback: Natriumarm dieet kruiden | Natriumarm dieet

  5. Pingback: Natriumarm dieet mexicaans | Natriumarm dieet

  6. Pingback: Natriumarm dieet varkensvlees | Natriumarm dieet

  7. Pingback: Natriumarm dieet aardappels | Natriumarm dieet

  8. Pingback: Natriumarm dieet bbq | Natriumarm dieet

  9. Pingback: Natriumarm dieet nagerechten | Natriumarm dieet

  10. Pingback: Natriumarm dieet Kip | Natriumarm dieet

  11. Pingback: Natriumarm dieet Dr. Frank | Natriumarm dieet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s