Hertenbiefstukjes met rode wijnsaus en uiencompote

Standaard

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: 1 uur

Ingrediënten:

  • 10 dikke haasbiefstukjes van hert a 50 gram
  • 10 dunne plakjes speklappen (vraag aan de slager of hij van speklappen dunne plakjes wilt snijden op de machine, in ontbijtspek zit veel zout.)
  • 11 takjes rozemarijn
  • 1 el olijfolie
  • 2,5 dl volle rode wijn
  • 1 el versgemalen groene peper
  • 100 gr ongezouten margarine
  • 300 gr rode uien
  • 75 gr appelstroop
  • 1 dl balsamicoazijn
  • 75 gr rozijnen
  • 1 el tijm
  • 4 laurierbladeren
  • 1 kruidnagel

Materialen:

  • keukentouw

Bereidingswijze:

Voorbereiden: (kan 1 dag van tevoren)

Wikkel elk haasbiefstukje in een plakje spek, bind het vast met keukentouw en steek er een takje rozemarijn tussen. Verhit een braad- of koekenpan voor. Bestrijk de bodem dun met olie en bak de biefstukjes in ca. 3 min. rondom bruin. Laat ze afkoelen, verpak ze in plastic folie en bewaar ze tot gebruik in de koelkast.

Schenk de wijn in de pan. Voeg de groene peper, tijm, laurierbladeren, 1 kruidnagel en het laatste rozemarijntakje toe en breng het al roerend aan de kook. Kook de saus tot 1/3 in. Zeef de saus (haal de laurier eruit) en laat hem onder af en toe roeren afkoelen.

Bak in een braad- of steelpan in 50 gram ongezouten boter op laag vuur in ca. 30 min. de uienringen, tot ze karameliseren. Roer de appelstroop, balsamicoazijn en rozijnen erbij en kook alles zachtjes tot een jamachtige substantie. Zet de compote tot gebruik koelweg.

Bereiden: (1 uur van de tevoren)

Laat de biefstukjes op kamertemperatuur komen en leg ze in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de hertenbiefstukjes in het midden van de oven in ca. 8 min. rose. Breng de wijnsaus al roerend aan de kook. Klop er op het laatst 1 el ijskoude ongezouten boter door.
Verdeel de saus over 4 borden. Schep er een bergje uiencompote op en leg er 2 herten biefstukjes bij.
Lekker met aardappelpuree en in room gestoofde bloemkool.

Advertenties

»

  1. Pingback: Natriumarme recepten Kerst « Zoutloos eten

  2. Pingback: Recept uiencompote « Zoutloos eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s