Zoutarm brood: Fries suikerbrood

Standaard

Ingredienten:Zoutarm brood

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gist (of 25 gram verse gist)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • snufje peper
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 200 ml lauwe melk
  • 200-250 gram kandij of suikerklontjes, fijngeslagen
  • 25 gram boter (ongezouten van de AH)
  • 3-4 eetlepels kristalsuiker

Bereidingswijze:
Doe de bloem in een kom en meng de gist, kaneel, koekkruiden en peper er doorheen.
Maak in het midden een kuil en schenk de gembersiroop en melk erbij. Meng alles tot een zacht deeg en laat dit 15 minuten staan.

Bestrijk het werkblad met olie en kneed hierop het deeg 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal en laat deze in de kom afgedekt met plasticfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Bestrijk opnieuw het werkblad met olie en druk het deeg erop uit tot een dikke lap. Verdeel de klontjes kandij of suiker erover, rol het deeg op en kneed de suiker er goed door.

Vet de bodem en zijkanten goed in met boter en strooi daar een laagje suiker over. Druk het deeg weer uit, nu tot een lap met dezelfde lengte als de vorm en rol de lap stevig op. Leg de rol in de vorm en dek deze af met plastic folie. Laat het deeg weer 1 uur rijzen tot het verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bovenkant van het brood met wat gesmolten boter en bak het suikerbrood in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Keer het brood direct uit de oven op een plaat met bakpapier en laat het afkoelen.

TIP: Heerlijk als je (ongezouten) roomboter op een plakje brood smeert!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s